El Magazine del MAC: un nou projecte editorial del Museu d’Arqueologia de Catalunya

Presentem el Magazine 02. Art Primer. Artistes de la Prehistòria, quaranta-tres pàgines que volen aproximar l’art rupestre a totes aquelles persones interessades a saber-ne més.

Joan Muñoz
Responsable de Públics, Comunicació i Acció Educativa


En aquests temps, la lectura en les exposicions temporals no acaba d’encaixar amb les expectatives dels visitants, que troben relats sovint massa centrats en la mecànica dels continguts i poc en la construcció d’un veritable discurs entès com a narració literària. El Museu d’Arqueologia de Catalunya, en col·laboració amb el Gabinet Tècnic del Departament de Cultura, ha creat una nova proposta editorial que promou la lectura dels textos de les exposicions temporals, renovats amb un esperit més crític, allunyat dels tradicionals fulls de sala i sota els paràmetres de llegibilitat, mirada estètica i qualitat. És així que l’any 2019 neix el Magazine 01. Arqueologia a l’exili, un projecte editorial integrat en la creació expositiva com a part d’un sistema imbricat d’adaptació funcional dels continguts en formes, formats i contextos diversificats. Un any més tard i ja gairebé exhaurida l’edició –únicament resten setanta-cinc unitats dels cinc-cents exemplars editats–, encetem el projecte del segon número.

El Magazine 02. Art primer. Artistes de la Prehistòria pot semblar, d’entrada, poc més que un suplement dominical –i ja voldríem molts museus disposar d’un suplement dominical estable cada cap de setmana!–, amb grans fotografies, textos destacats i un generós cos de lletra; però aquesta publicació és molt més que una revista per passar l’estona. És una publicació excel·lent, ben treballada, entretinguda i recomanada per a tot tipus de lectors apassionats per l’arqueologia, el patrimoni i la cultura.

Aquest magazine és la prova que demostra que es poden fer bones publicacions a partir de la recerca generada en la creació d’una exposició temporal destinada a un públic molt ampli. Tot i que això pot semblar una obvietat, no ho és si ens fixem en la indústria editorial orientada al segment dels museus en general i de les exposicions temporals concretament, que tendeix a dividir-se en publicacions de rellevància científica, amb articles d’investigació poc literaris i molt centrats en el món universitari i investigador, i catàlegs d’exposicions, curosament editats i d’origen oportunista, que mostren objectes singulars presentats socialment com a complement d’uns articles de fons que els posen en valor. Evidentment hi ha excepcions, i el món de les publicacions de divulgació en són un exemple. L’equilibri entre l’esperit comercial, l’apropament del coneixement i la qualitat permet que publicacions com el Magazine del Museu d’Arqueologia de Catalunya guanyi lectors amb cada títol que publica i mantingui un alt nivell de fidelització.

Una ullada a uns artistes ben llunyans

Els protagonistes del Magazine 02. Art primer. Artistes de la prehistòria són les dones i els homes, les persones que van viure amb les seves penes i alegries fa milers d’anys, i el llegat del seu pensament creatiu i la seva capacitat d’abstracció, que ha arribat fins avui a través de les primeres formes d’expressió artística. Els orígens de l’art, en forma d’objectes, pintures, traces sobre la roca… ens emocionen, ens sorprenen i ens apropen als orígens de la cultura i la societat humana.

Al Magazine s’hi recullen els grans temes de què tracta l’exposició temporal: els orígens de l’art, l’art paleolític; l’art dels animals, l’art llevantí; l’art de les persones, i l’art de documentar l’art, un índex immillorable per passar una bona estona de lectura i per gaudir de les imatges a doble pàgina que, com en el mateix art prehistòric, decoren la nostra publicació.

L’itinerari s’enceta amb una mostra d’algunes de les pintures més antigues del món, les de la paret de la cova d’El Castillo (Puente Viesgo, Cantàbria), que tenen entre 40.800 i 37.300 anys i que molt probablement van ser obra dels neandertals, segons ens diuen els especialistes. El Magazine, que les posa en valor i ens explica algunes de les seves intimitats, ha estat publicat amb tot el rigor que han posat de manifest en el seu treball els comissaris de l’exposició, la Dra. Inés Domínguez i el Dr. Antoni Palomo.

Hi segueixen les aventures artístiques dels nostres avantpassats amb les pintures rupestres del fred i també de l’era postglacial, en què neix l’art narratiu. I amb el que coneixem com a art llevantí s’introdueixen canvis significatius en els temes i en les formes de relacionar les figures que fan possible l’aparició d’escenes plenes de dinamisme i moviment, com veiem en la fotografia de l’Abric del Cocó de la Gralla a Mas de Barberans (Montsià).

I tot el que s’ha perdut

Però, a més –i aquí és on podem diferenciar el passatemps del que és una bona publicació–, aquest magazine –que sembla tan simple– permet descobrir una les grans novetats del MAC, poques vegades explicada, la col·lecció de dibuixos que artistes com Henri Breuil, Josep Colomines, Joan Vilà, Josep Terol, Antoni Bregante i Francisco Benítez Mellado van fer dels primers grans descobriments de l’art llevantí, veritables obres d’art que immortalitzen figures o conjunts, alguns d’ells ara ja desapareguts, com a conseqüència de la ignorància i del vandalisme. Una boníssima reflexió sobre el metaart.

El Magazine també tracta la qüestió dels límits espacials de l’art en la prehistòria i ens proposa viatjar a terres llunyanes i copsar com l’art prehistòric és també present en tots els continents, amb obres mestres d’artistes que van transformar el paisatge en peculiars pinacoteques carregades de records, tradicions i creences. I el contrast final es dedica a la Ruta de l’Art Rupestre a Catalunya, patrimoni mundial de la UNESCO, que ens ha de fer sensibles al llegat dels nostres avantpassats. És a dir, el Magazine 02. Art Primer. Artistes de la prehistòria és alguna cosa més que una revista, és bon discurs, una bona lectura per al gran públic.

En síntesi

Aquest és el segon número d’una publicació innovadora, en format revista, orientada al gran públic i en versió trilingüe (català, castellà i anglès). El disseny elaborat, les pàgines amb grans fotografies i una redacció de fàcil lectura apropen els continguts de les exposicions fora del Museu mateix. Es tracta, doncs, d’un recurs de comunicació innovador en el sector museístic que mostrarà les exposicions com mai no s’han vist.

El preu reduït de 3 € també és una aposta per aproximar la cultura a totes aquelles persones interessades. La revista es pot adquirir a la botiga del Museu d’Arqueologia de Catalunya.