Diari de campanya: 75è Curs d’Arqueologia d’Empúries

Equip MAC Empúries


Aquí us presentem un petit diari de campanya del Curs d’Arqueologia d’Empúries on volem compartir les experiències que anem vivint en el dia a dia de l’excavació, i en algunes de les activitats formatives que s’hi han programat: visites, tallers, conferències…

Aquest és un any molt especial per a la seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya, ja que se celebra la 75a edició d’aquest curs. Es tracta, sens dubte, d’un referent com a escola d’arqueologia, espai d’innovació i experimentació arqueològica i també altaveu per a la recerca que es realitza a Empúries. És per aquest motiu que engeguem aquesta particular iniciativa, en què volem fer-vos partícips de les nostres vivències.

Dilluns, 5 de juliol de 2021

Ahir va començar una nova edició del Curs d’Arqueologia d’Empúries. Els treballs arqueològics es realitzaran al nord de la ciutat grega, a l’anomenat barri portuari, on en els darrers anys s’està treballant molt intensament en el marc del projecte d’investigació sobre les àrees portuàries d’Empúries. Des de l’inici del projecte, l’any 2018, les excavacions han permès la descoberta del potent penya-segat que assenyalava el límit de la ciutat amb la badia portuària. En aquests tres anys també s’ha treballat en diversos espais domèstics situats en aquest extrem nord de la ciutat.

Com cada any, durant el curs, també estan previstes diverses conferències, tallers i altres activitats amb els alumnes. Aquest any, i en motiu de l’aniversari dels cursos, el tema monogràfic és Passat, present i futur dels Cursos d’Arqueologia d’Empúries. A través de les diverses xerrades programades es tractarà de la llarga trajectòria dels cursos i també d’altres aspectes del projecte d’intervencions actualment en curs.

Els estudiants, procedents de diverses universitats de Catalunya i de l’estat espanyol, varen arribar, com cada any, amb il·lusió i ganes de formar part del present (i del futur) d’aquests Cursos d’Arqueologia que enguany celebren el seu 75 aniversari. Ens esperen vint dies per gaudir de l’excavació, de les conferències i tallers, i aprendre al màxim d’aquesta experiència.

Dijous, 8 de juliol de 2021

Els participants del curs han pogut gaudir en aquests dos darrers dies d’un magnífic taller de digitalització en arqueologia, ofert per Oriol Vicente i Igor Bogdanovič (UAB Open Labs). Aquesta ha estat la primera vegada que dins del Curs d’Empúries s’ha fet un taller d’aquest tipus, i l’objectiu principal ha estat que els estudiants puguin conèixer de primera mà les noves tècniques que tenen a l’abast a l’hora de fer documentació arqueològica.

Organitzats en diferents grups, han conegut i practicat amb els diferents escàners, avaluant quins avantatges i desavantatges té l’escaneig làser, per a la digitalització i realització de models 3D, respecte d’altres tècniques més conegudes, com la fotogrametria. Tots aquests processos són avui en dia indispensables per a la documentació arqueològica, però també per a la difusió del patrimoni.

Els estudiants s’han convertit en subjectes actius d’un procés que passa pel calibratge dels aparells, la col·locació de dianes, l’escaneig manual de les peces i el processament dels resultats fins a obtenir objectes en tres dimensions i manipulables. Al jaciment han après la importància que té la planificació del projecte, no només cal tenir en bones condicions els aparells i altres materials, sinó que també cal conèixer l’element que es vol digitalitzar, ja sigui una cova, una església, una vil·la… per tal de poder assolir el major èxit possible en el treball.